Wij zoeken vrijwilligers!

Wij zoeken nog vrijwilligers

Downloads

Download hieronder onze brochures voor nog meer informatie wat we doen, waar we voor staan en hoe u van waarde kunt zijn voor de palliatieve zorg.

Wij zoeken vrijwilligers!
5 februari 2024

Wij zoeken vrijwilligers!

Stichting VPTZ afdeling Noordoost-Friesland zoekt vrijwilligers. Met het vertrek van een aantal vaste vrijwilligers zijn nieuwe mensen van harte welkom. ,,Wij zoeken mensen die een warm hart toedragen aan naasten en die bereid zijn ’s nachts te waken bij patiënten in de laatste levensfase’’, aldus Lysbeth Vellinga die samen met Ankie van der Veen coördinator is bij de stichting.

Zorg in de laatste levensfase

VPTZ staat voor Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg, oftewel zorg in de laatste levensfase. Vrijwilligers zijn er voor mensen die ongeneeslijk ziek zijn en die graag thuis in hun vertrouwde omgeving willen sterven. Een VPTZ-vrijwilliger wordt ingezet om de partner of een ander familielid te ontlasten. De vrijwilliger verricht geen medische, verpleegkundige of huishoudelijke taken. ,,Iedereen biedt steun op zijn of haar eigen manier’’, zegt Ankie. De coördinatoren komen bij heel wat mensen over de vloer en merken elke keer weer hoe waardevol mensen het werk vinden dat de vrijwilligers doen. ,,Het doet wat met de mensen waar je komt, maar ook met de vrijwilliger. Het geeft hun voldoening dat zij dit werk mogen doen.’’

Iedereen is welkom

De stichting in deze regio heeft nog nooit ‘nee’ hoeven zeggen tegen iemand die hulp nodig heeft in de laatste levensfase. ,,Maar om dit ook in de toekomst te kunnen blijven garanderen hebben we wel meer vrijwilligers nodig’’, zegt Lysbeth. Wat volgens de coördinatoren goed is om te weten: de VPTZ zoekt vooral mensen die dit werk graag willen doen en of ze nu elke week, één keer per maand of eens in de twee maanden een nacht beschikbaar zijn, iedereen is welkom. ,,We begrijpen dat vrijwilligers niet altijd paraat kunnen zijn. Laat je daardoor niet weerhouden. Samen komen we er wel uit.’’

Cursussen en themamiddagen

De vrijwilligers van VPTZ Noordoost-Friesland worden professioneel begeleid door coördinatoren die 24 uur per dag, zeven dagen in de week bereikbaar zijn voor hulpvragers. Vrijwilligers worden klaargestoomd door middel van een basiscursus en krijgen later vervolgcursussen. Ook worden er regelmatig themamiddagen in Dokkum georganiseerd.

Heb je vragen over vrijwilligerswerk bij VPTZ of behoefte aan hulp? Kijk dan op www.vptz-nofriesland.nl of bel Ankie van der Veen 06–22 14 12 96 of Lysbeth Vellinga 06–12 06 79 50.