Over VPTZ

Wie zijn wij?

Ondersteuning Tijdens de Laatste Levensfase

Wat mogen we voor u betekenen?
06 22 14 12 96

VPTZ staat voor Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg, oftewel zorg in de laatste levensfase. Wij zijn er voor mensen die ongeneeslijk ziek zijn en die graag thuis in hun vertrouwde omgeving willen sterven. Een VPTZ-vrijwilliger wordt ingezet om de partner of een ander familielid te ontlasten.

De Stichting VPTZ – Noordoost Friesland is opgericht op 10 maart 1995 en maakt onderdeel uit van de landelijke stichting die als doel heeft om terminale patiënten en hun naasten te ondersteunen met hulp en palliatieve zorg.

Dit doel proberen we te bereiken door:

Aanvullende hulp, zorg en begeleiding aan terminale patiënten in de thuissituatie.
Het werven, selecteren en inzetten van vrijwilligers.
Voorlichting over sterven thuis.
Samen te werken met aanverwante instanties en groeperingen.
Alle andere activiteiten die tot het doel bevorderlijk zijn.
Ondersteuning Tijdens de Laatste Levensfase
Onze vrijwilligers staan u en uw naasten bij in de laatste levensfase
Bekijk video
Waarom VPTZ?

Hulp in een zware periode

Steeds meer mensen kiezen ervoor om de laatste fase van hun leven thuis, in de eigen vertrouwde omgeving, door te brengen. Daar worden ze veelal dag en nacht omringd door hun partner, kinderen, familieleden of vrienden.

Het verzorgen van een geliefde in die moeilijke en emotionele periode is erg zwaar. Ook als er hulp is van de thuiszorg en een huisarts. Als familie moet je immers 24 uur per dag beschikbaar zijn. Dan is het goed om te weten dat er deskundige, gemotiveerde vrijwilligers van de VPTZ klaar staan. Zij kunnen overdag of ’s nachts waken zodat mantelzorgers de rust krijgen die ze nodig hebben.

Ontmoet onze coördinatoren

Zij staan altijd voor u klaar!

Met grote bevlogenheid zetten de coördinatoren Lysbeth Vellinga en Ankie van der Veen zich in voor de Stichting VPTZ. Van origine zijn ze verpleegkundige, maar in 2018 maakten ze de switch naar de palliatieve terminale zorg, iets waar ze beide geen seconde spijt van hebben gehad. Hun doel is mensen in de laatste fase van hun leven te ondersteunen én zorgen dat de vaak zwaar belaste mantelzorgers even op adem kunnen komen door een nacht goed te kunnen slapen.

Als coördinatoren zijn Lysbeth en Ankie verantwoordelijk voor de aansturing van de vrijwilligers. Om de beurt zijn ze een week 24/7 bereikbaar voor hulpvragen. Meestal worden ze ingeschakeld door de thuiszorg en soms door de familie. ,,Dan gaan wij ernaar toe voor een kennismakingsgesprek, vragen we waar mensen behoefte aan hebben en vervolgens regelen we een vrijwilliger. Wij vinden het heel belangrijk dat niemand alleen sterft’’, stellen de dames.

Omdat Lysbeth vanaf 1 december 2024 tot wethouder Wolwêzen en Ûnderwiis in de gemeente Noardeast Friesland is benoemd heeft zij haar taken tijdelijk overgedragen aan Ankie. Ondersteund door twee ervaren vrijwilligers is Ankie verantwoordelijk voor de aansturing van de vrijwilligers, de intake en de bereikbaarheid voor hulpvragen. 

 

Ankie van der Veen - Westra

Ankie van der Veen - Westra

Coördinator

Aan het woord

Onze vrijwilligers vertellen

Tijdens de laatste levensfase van uw dierbare, komt er veel op u af. In deze soms moeilijke periode bieden onze vrijwilligers gedurende een periode van ongeveer drie maanden kosteloos hulp en ondersteuning bij de verzorging van de zieke.

Ik wol graach fan betekenis wêze foar in oar, mar doch dit wurk ek omdat it my ferriket. It helpen sit yn my, dit past by my.

Maaike Hekstra
Maaike Hekstra Vrijwilliger

Ik ha al faak heard dat minsken seinen: as ik dit earder witten hie ...

Ankje Fokkens
Ankje Fokkens Vrijwilliger

De vrijwilligers van de VPTZ wisten wat ze moesten doen. Ik kon met een gerust hart weggaan. Dat was voor mij echt een verademing.

Henk Veenstra
Henk Veenstra Hulpvrager

Dat mensen thuis kunnen blijven in de laatste fase van hun leven, dat vind ik zo belangrijk. Het geeft hen vaak heel veel rust om in hun eigen omgeving te zijn. Dat is dan ook mijn motivatie om dit vrijwilligerswerk te doen.

Jikke Hiemstra - Visser
Jikke Hiemstra - Visser Vrijwilliger

Dankzij de VPTZ konden wij er op vertrouwen dat er ’s nachts iemand voor onze ouders was. De vrijwilligers stonden altijd voor ons klaar. Mijn vader heeft de hulp van de vrijwilligers zelf ook als heel prettig ervaren.

Hillie Kalma-Boonstra
Hillie Kalma-Boonstra Hulpvrager