Over VPTZ
Wie zijn wij?
Ondersteuning Tijdens de Laatste Levensfase
Wat mogen we voor u betekenen?
06 22 14 12 96
VPTZ staat voor Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg, oftewel zorg in de laatste levensfase. Wij zijn er voor mensen die ongeneeslijk ziek zijn en die graag thuis in hun vertrouwde omgeving willen sterven. Een VPTZ-vrijwilliger wordt ingezet om de partner of een ander familielid te ontlasten.
De Stichting VPTZ – Noordoost Friesland is opgericht op 10 maart 1995 en maakt onderdeel uit van de landelijke stichting die als doel heeft om terminale patiënten en hun naasten te ondersteunen met hulp en palliatieve zorg.
Dit doel proberen we te bereiken door:
Onze vrijwilligers staan u en uw naasten bij in de laatste levensfase
Waarom VPTZ?
Hulp in een zware periode
Steeds meer mensen kiezen ervoor om de laatste fase van hun leven thuis, in de eigen vertrouwde omgeving, door te brengen. Daar worden ze veelal dag en nacht omringd door hun partner, kinderen, familieleden of vrienden.
Het verzorgen van een geliefde in die moeilijke en emotionele periode is erg zwaar. Ook als er hulp is van de thuiszorg en een huisarts. Als familie moet je immers 24 uur per dag beschikbaar zijn. Dan is het goed om te weten dat er deskundige, gemotiveerde vrijwilligers van de VPTZ klaar staan. Zij kunnen overdag of ’s nachts waken zodat mantelzorgers de rust krijgen die ze nodig hebben.
Ontmoet onze coördinatoren
Zij staan altijd voor u klaar!
Met grote bevlogenheid zetten de coördinatoren Lysbeth Vellinga en Ankie van der Veen zich in voor de Stichting VPTZ. Van origine zijn ze verpleegkundige, maar in 2018 maakten ze de switch naar de palliatieve terminale zorg, iets waar ze beide geen seconde spijt van hebben gehad. Hun doel is mensen in de laatste fase van hun leven te ondersteunen én zorgen dat de vaak zwaar belaste mantelzorgers even op adem kunnen komen door een nacht goed te kunnen slapen.
Als coördinatoren zijn Lysbeth en Ankie verantwoordelijk voor de aansturing van de vrijwilligers. Om de beurt zijn ze een week 24/7 bereikbaar voor hulpvragen. Meestal worden ze ingeschakeld door de thuiszorg en soms door de familie. ,,Dan gaan wij ernaar toe voor een kennismakingsgesprek, vragen we waar mensen behoefte aan hebben en vervolgens regelen we een vrijwilliger. Wij vinden het heel belangrijk dat niemand alleen sterft’’, stellen de dames.
Ankie van der Veen - Westra
CoördinatorLysbeth Vellinga – Zeilstra
CoördinatorAan het woord
Onze vrijwilligers vertellen
Tijdens de laatste levensfase van uw dierbare, komt er veel op u af. In deze soms moeilijke periode bieden onze vrijwilligers gedurende een periode van ongeveer drie maanden kosteloos hulp en ondersteuning bij de verzorging van de zieke.